Prawidłowo skonstruowana i sumiennie przestrzegana dieta jest ważnym elementem, stanowiącym o właściwym rozwoju psychicznym i fizycznym dzieci oraz młodzieży. Ale na co dokładnie należy zwrócić uwagę w perspektywie żywienia swojego dziecka? I na co tak naprawdę wpływają witaminy i składniki mineralne w ludzkim organizmie?

Planowanie diety dziecka

Aby prawidłowo zaplanować dietę swojego dziecka, należy pamiętać o odpowiednim rozłożeniu posiłków w ciągu dnia. Istotne jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, z czego bardzo ważne są zwłaszcza pierwsze i drugie śniadania, będące źródłem energii na resztę dnia. Planując konkretny jadłospis dla najbliższych, należy zwrócić uwagę na ich poziom aktywności i aktualną masę ciała. Dobrze jest również skorzystać z porad Instytutu Żywności i Żywienia, ponieważ prawidłowo zaplanowana dieta dziecka nie tylko zapewnia prawidłowy rozwój organizmu, lecz także może chronić w przyszłości przed chorobami cywilizacyjnymi.

Składniki mineralne w diecie dziecka

Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Wśród najważniejszych witamin, z których niedoborami współcześnie bardzo często się zmagamy, wymieniana jest witamina D. Dlaczego? Z jakiego powodu powinno się szczególnie zwracać uwagę na witaminę D w diecie dziecka?

Źródłem witamin w naszej diecie są głównie produkty spożywcze, w których witaminy występują nie tylko w formie aktywnej, lecz także jako składniki przechodzące dopiero w formę aktywną w organizmie – tak zwane prowitaminy. Witaminy możemy podzielić na dwie grupy. Do pierwszej, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zaliczamy właśnie m.in. witaminę D. Więcej informacji o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach i ich roli w diecie dziecka można znaleźć (TUTAJ. Tu wstawić link do tekstu: )

Znaczenie witaminy D w rozwoju dziecka.

Zawsze staramy się dbać o różnorodność posiłków naszych dzieci, wierząc, że poprzez odpowiednie zbilansowanie diety, dostarczymy im wszystkich niezbędnych składników w tym witamin, potrzebnych do prawidłowego rozwoju – zwłaszcza, że wciąż słyszymy z różnych źródeł o skutkach ich niedoborów dla organizmów najmłodszych. Ale czy wiemy dokładnie na co wpływają witaminy? Jaka jest tak naprawdę rola witamin, w tym rozpuszczalnych w tłuszczach, w diecie dziecka?

Czym właściwie są witaminy?

Witaminy to organiczne składniki pokarmowe, dzięki którym organizm może funkcjonować prawidłowo. Ich głównym źródłem jest pożywienie pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Możemy je podzielić na dwie grupy:

– rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),

– rozpuszczalne w wodzie (zespół witamin B oraz witamina C).

Brak lub niedobór witamin

Brak lub niedobór witamin może doprowadzić do zaburzeń w organizmie i w znaczny sposób wpłynąć na jakość życia. Niestety – ze względu na współczesny tryb życia, szybkie tempo życia, stres i jakość powszechnie dostępnej żywności, coraz częściej możemy usłyszeć komunikaty, uwrażliwiające nas na objawy niedoborów witamin, także u dzieci.

Niezbędna w życiu dziecka witamina C. Co warto o niej wiedzieć? Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy C? I dlaczego należy o niej pamiętać w perspektywie codziennej diety dziecka?

Funkcje witaminy C w organizmie dziecka

Witamina C (kwas askorbinowy) to jedna z najpopularniejszych witamin kojarzona ze wzmocnieniem odporności i zapobieganiem przeziębień. W organizmie witamina C pełni szereg różnych funkcji między innymi:

Zwiększa odporność organizmu – wzmacnia system odpornościowy organizmu i zmniejsza podatność na zakażenia wirusowe i bakteryjne.

W przewodzie pokarmowym jest czynnikiem ułatwiającym przyswajanie żelaza.

Bierze udział w odbudowywaniu tkanek, odgrywając istotną rolę w gojeniu ran oraz oparzeń.

Jest niezbędna w procesie wytwarzania kolagenu, czyli bardzo ważnej substancji tkanki łącznej.