Żelazo w diecie

Żelazo (Fe) jest niezwykle ważnym składnikiem mineralnym. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam go produkować, czego skutkiem jest m.in. stosunkowo często obserwowany jego niedobór.

źródła witaminy E

Witaminy z grupy E to osiem związków o różnej budowie, występujących pod wspólną nazwą tokochromanoli. Spośród nich największą aktywnością biologiczną cechują się alfa-tokoferole, które przede wszystkim pełnią funkcje antyoksydacyjne. Warto więc zadbać o to, aby w naszym codziennym menu znalazły się produkty bogate w witaminę E, takie jak tłuszcze roślinne czy orzechy. 

 

witaminy na wzrost

Tempo wzrostu dziecka to jeden z podstawowych parametrów kontrolowanych nie tylko przez pediatrów i lekarzy rodzinnych, lecz także rodziców. Jeśli tylko dziecko zaczyna odstawać wzrostem od rówieśników, opiekunowie zaczynają się zastanawiać, co jest tego przyczyną i jak mogą wspomóc proces wzrastania malucha. 

gdzie najwięcej witaminy b9

Kwas foliowy to nic innego jak witamina B9 (inaczej nazywana także folacyną), zaliczana do grupy związków określanych folianami – mają ogromne znaczenie dla optymalnej pracy organizmu. Co jednak ważne, nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich sami, stąd też konieczne jest dostarczanie odpowiednich ilości kwasu foliowego z pożywienia lub dodatkowej suplementacji. 

źródła witaminy K

Witamina K to wspólna nazwa dla grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) są związkami naturalnymi, natomiast witamina K3, czyli menadion, to ich syntetyczny odpowiednik. Ich główną rolą w organizmie jest udział w procesie krzepnięcia krwi i zapobieganie rozwojowi osteoporozy. 

źródło witaminy C

Witamina C jest nazywana przez niektórych „królową odporności”. Jej wpływ nie ogranicza się jednak tylko do oddziaływania na układ immunologiczny. Ma o wiele większe znaczenie, które wiąże się m.in. z jej właściwościami antyoksydacyjnymi oraz wspieraniem procesu krwiotwórczego.

 

witaminy na apetyt dla dziecka

Prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na właściwy rozwój dziecka. Niestety żywienie malucha często stanowi dla rodziców niemałe wyzwanie – zwłaszcza, gdy waga potomka odbiega od normy, nie wykazuje on oznak głodu lub czuje wyraźną niechęć do jedzenia. Jakie są przyczyny braku apetytu u niemowlaka i starszego dziecka? Jakie preparaty na apetyt dla dzieci mogą pomóc w rozwiązaniu tego powszechnego problemu?

Stres oksydacyjny i związane z nim wolne rodniki działają na nas negatywnie na wiele różnych sposobów – m.in. zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych czy neurodegeneracyjnych. Jednym z najprostszych sposobów walki z nimi jest przyjmowanie antyoksydantów, których przykładem są witaminy E, A i C. Czym stres oksydacyjny właściwie jest i jak możemy sobie z nim radzić?

Uśmiechnięte dzieci stoją w grupie

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, to klucz do zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka. Zapotrzebowanie na witaminy jest zmienne i zależy od wielu różnych czynników. Niejednokrotnie trudno więc określić, czy dany sposób żywienia jest wystarczający. Jakie witaminy dla dzieci są szczególnie istotne?

 

Witamina B2, nazywana również ryboflawiną, została odkryta w 1933 roku przez niemieckiego biochemika, Richarda Kuhna. Wyodrębnił ten związek z białka jaja kurzego, serwatki mlecznej i drożdży. Obecnie witamina B2 jest powszechnie stosowana do wzbogacania żywności. Jest również szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie są skutki dla organizmu może mieć niedobór lub przedawkowanie witaminy B2! Zobacz, gdzie występuje ten związek i jakie znaczenie ma dla organizmu!

Witamina B1

Witamina B1, nazywana również tiaminą, zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przyrodzie najczęściej występuje pod postacią pirofosforanu, a jej biologicznie aktywną formą jest dwufosforan tiaminy (karboksylaza). Pełni wiele ważnych dla organizmu funkcji, stąd też trzeba dbać o jej optymalne dostarczanie. 

 

Tabletki z Witaminą B5 w kieliszku

Witamina B5, inaczej nazywana również kwasem pantotenowym, została wyizolowana w 1931 roku, podczas badań nad wzrostem drożdży i czynnikami za to odpowiadającymi, przez amerykańskiego chemika, Rogera Williamsa. To właśnie w drożdżach występują jej duże ilości, choć nie jest to jedyne źródło tego cennego składnika odżywczego. Witamina B5 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego trudno o jej nadmiar w organizmie. W jakich produktach występuje kwas pantotenowy i jakie mogą być skutki jego niedoborów?

tabletki o różnym kolorze

Odkrycie witaminy B12, nazywanej również kobalaminą lub cynkobalaminą, nastąpiło w przebiegu badań nad niedokrwistością złośliwą (inaczej anemią złośliwą lub chorobą Addisona-Biermera). W 1926 roku odkryto związek pomiędzy spożywaniem dużych ilości wątróbki zwierzęcej a ilością czerwonych krwinek u osób cierpiących na to schorzenie. To przełomowe odkrycie w 1934 roku przyniosło trzem naukowcom, Whipple’owi, Minotowi i Murphy’emu, nagrodę Nobla. Dowiedz się, jakie funkcje w organizmie pełni witamina B12, w jakich produktach można ją znaleźć oraz jakie są skutki nadmiaru i niedoboru tej substancji!

suplementy diety dla dzieci z autyzmem

Dwoma osiowymi objawami autyzmu są zaburzenia interakcji społecznych i powtarzalne stereotypowe zachowania. Tego typu diagnoza znacznie wpływa więc nie tylko na dziecko, lecz także całą jego rodzinę. Warto zatem przyjrzeć się jej bliżej, poznać przyczyny autyzmu u dzieci, możliwości jego terapii oraz wpływ, jaki może w niej odegrać żywienie. 

mama z córką przygotowują zdrową sałatkę

Termin ,,witamina A” odnosi się do kilku różnych substancji, które mają zbliżoną budowę oraz cechują się podobnym działaniem. Aktywne biologicznie formy stanowią: retinol, retinal, a także kwas retinowy. Ich działanie jest niezwykle szerokie, a zapotrzebowanie na witaminę A nie u wszystkich jest takie samo. Co zatem warto wiedzieć w kontekście podawania witaminy A dzieciom?

marchewka-i-sok-z-marchewki

Witaminy są związkami organicznymi, które dostarczamy do organizmu przede wszystkim z pożywieniem (wyjątek stanowi witamina D – jej synteza odbywa się głównie poprzez skórę). Chcąc zatem zoptymalizować podaż opisywanych tu składników, powinniśmy wziąć pod uwagę również sposób ich rozpuszczania – w tłuszczach lub wodzie. 

dorosły mierzy temperaturę leżącemu dziecku

Wielu rodziców zgłasza się do pediatry ze słowami: „Moje dziecko ciągle choruje”. Najczęściej wiążą to z pierwszym kontaktem malucha z grupą rówieśników w żłobku czy przedszkolu. Gdzie jednak znajduje się granica pomiędzy niegroźnymi infekcjami a chorowaniem związanym z zaburzeniami odporności? Sprawdź, jakie parametry należy mieć pod kontrolą i co warto stosować na odporność dla dzieci.

kobieta trzymająca palec na ustach wskazująćc zajady

Zajady to linijne pęknięcia zlokalizowane w kącikach ust, na granicy błony śluzowej i skóry. Obserwuje się je przede wszystkim u dzieci i osób starszych. Główną przyczyną ich powstawania są niedobory pokarmowe, jednak możliwych źródeł problemu jest znacznie więcej. Co zrobić, kiedy u naszego dziecka występują zajady? O czym może świadczyć ich uporczywe nawracanie?

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, ze względu na niską zawartość w żywności oraz ograniczony dostęp do promieni słonecznych, które są konieczne do jej syntezy, dużo osób w Polsce jest narażonych na niedobory. Dlaczego warto je uzupełniać, jakie funkcje pełni witamina D i czym może skutkować jej zbyt niski poziom?