Witamina D to związek organiczny, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. I mimo tego, że jest substancją endogenną, która powstaje w organizmie człowieka w wyniku ekspozycji promieniowania ultrafioletowego na skórę, często jej ilość jest niewystarczająca. Badania statystyczne potwierdzają, że w Polsce (i w wielu krajach Europy Środkowej), zwłaszcza zimą, występuje wysoki odsetek ciężkiego niedoboru witaminy D u dzieci w różnym wieku. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest małe nasłonecznienie typowe dla naszej strefy geograficznej, jednak dużą rolę odgrywa tu również współczesny styl życia oraz zanieczyszczenie środowiska. To kwestia niepokojąca, bo dziś jest już pewne, że objawy niedoboru witaminy D dotyczą nie tylko układu kostnego. Obecnie naukowcy są pewni, że poza krzywicą i osteoporozą, niedobory witaminy D prowadzą do zaburzeń neurologicznych i autoimmunologicznych, a także mogą wiązać się z chorobami nowotworowymi.

Chociaż niewiele osób potrafi dokładnie wyjaśnić, co to są witaminy, każdy z pewnością o nich słyszał i intuicyjnie domyśla się, czym są. Zatem, co to są witaminy? To organiczne związki chemiczne, konieczne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, odgrywające ważną rolę szczególnie w regulacji procesów metabolicznych. Jako związki endogenne w większości nie są syntetyzowane przez ludzki organizm, poza wyjątkami, jakimi są witaminy D i K, więc należy je stale dostarczać z pożywieniem. Mimo tego, że człowiek zaspokaja zapotrzebowanie witaminowe dzięki codziennej diecie, zdarza się, że pojawiają się anomalie. Niedobór czy o wiele rzadszy nadmiar witamin to problem, który często dotyczy najmłodszych. Dlatego też w trosce o ich właściwe żywienie, warto podjąć trud i wytłumaczyć dziecku – co to są witaminy? Znacznie łatwiej przyjąć zasady zdrowego żywienia, kiedy rozumie się ich podstawy!

Magnez w diecie

W Polsce niedobór magnezu u dzieci występuje szczególnie u maluchów, które nie ukończyły 3. roku życia oraz u młodzieży w przedziałach wiekowych 10-12 lat i 16-18 lat. W głównej mierze przyczyna tego problemu leży w sposobie żywienia.

Żelazo w diecie

Żelazo (Fe) jest niezwykle ważnym składnikiem mineralnym. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam go produkować, czego skutkiem jest m.in. stosunkowo często obserwowany jego niedobór.

źródła witaminy E

Witaminy z grupy E to osiem związków o różnej budowie, występujących pod wspólną nazwą tokochromanoli. Spośród nich największą aktywnością biologiczną cechują się alfa-tokoferole, które przede wszystkim pełnią funkcje antyoksydacyjne. Warto więc zadbać o to, aby w naszym codziennym menu znalazły się produkty bogate w witaminę E, takie jak tłuszcze roślinne czy orzechy. 

 

witaminy na wzrost

Tempo wzrostu dziecka to jeden z podstawowych parametrów kontrolowanych nie tylko przez pediatrów i lekarzy rodzinnych, lecz także rodziców. Jeśli tylko dziecko zaczyna odstawać wzrostem od rówieśników, opiekunowie zaczynają się zastanawiać, co jest tego przyczyną i jak mogą wspomóc proces wzrastania malucha. 

gdzie najwięcej witaminy b9

Kwas foliowy to nic innego jak witamina B9 (inaczej nazywana także folacyną), zaliczana do grupy związków określanych folianami – mają ogromne znaczenie dla optymalnej pracy organizmu. Co jednak ważne, nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich sami, stąd też konieczne jest dostarczanie odpowiednich ilości kwasu foliowego z pożywienia lub dodatkowej suplementacji. 

źródła witaminy K

Witamina K to wspólna nazwa dla grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) są związkami naturalnymi, natomiast witamina K3, czyli menadion, to ich syntetyczny odpowiednik. Ich główną rolą w organizmie jest udział w procesie krzepnięcia krwi i zapobieganie rozwojowi osteoporozy. 

źródło witaminy C

Witamina C jest nazywana przez niektórych „królową odporności”. Jej wpływ nie ogranicza się jednak tylko do oddziaływania na układ immunologiczny. Ma o wiele większe znaczenie, które wiąże się m.in. z jej właściwościami antyoksydacyjnymi oraz wspieraniem procesu krwiotwórczego.

 

witaminy na apetyt dla dziecka

Prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na właściwy rozwój dziecka. Niestety żywienie malucha często stanowi dla rodziców niemałe wyzwanie – zwłaszcza, gdy waga potomka odbiega od normy, nie wykazuje on oznak głodu lub czuje wyraźną niechęć do jedzenia. Jakie są przyczyny braku apetytu u niemowlaka i starszego dziecka? Jakie preparaty na apetyt dla dzieci mogą pomóc w rozwiązaniu tego powszechnego problemu?

Stres oksydacyjny i związane z nim wolne rodniki działają na nas negatywnie na wiele różnych sposobów – m.in. zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych czy neurodegeneracyjnych. Jednym z najprostszych sposobów walki z nimi jest przyjmowanie antyoksydantów, których przykładem są witaminy E, A i C. Czym stres oksydacyjny właściwie jest i jak możemy sobie z nim radzić?

Uśmiechnięte dzieci stoją w grupie

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały, to klucz do zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka. Zapotrzebowanie na witaminy jest zmienne i zależy od wielu różnych czynników. Niejednokrotnie trudno więc określić, czy dany sposób żywienia jest wystarczający. Jakie witaminy dla dzieci są szczególnie istotne?

 

Witamina B2, nazywana również ryboflawiną, została odkryta w 1933 roku przez niemieckiego biochemika, Richarda Kuhna. Wyodrębnił ten związek z białka jaja kurzego, serwatki mlecznej i drożdży. Obecnie witamina B2 jest powszechnie stosowana do wzbogacania żywności. Jest również szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie są skutki dla organizmu może mieć niedobór lub przedawkowanie witaminy B2! Zobacz, gdzie występuje ten związek i jakie znaczenie ma dla organizmu!

Witamina B1

Witamina B1, nazywana również tiaminą, zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przyrodzie najczęściej występuje pod postacią pirofosforanu, a jej biologicznie aktywną formą jest dwufosforan tiaminy (karboksylaza). Pełni wiele ważnych dla organizmu funkcji, stąd też trzeba dbać o jej optymalne dostarczanie. 

 

Tabletki z Witaminą B5 w kieliszku

Witamina B5, inaczej nazywana również kwasem pantotenowym, została wyizolowana w 1931 roku, podczas badań nad wzrostem drożdży i czynnikami za to odpowiadającymi, przez amerykańskiego chemika, Rogera Williamsa. To właśnie w drożdżach występują jej duże ilości, choć nie jest to jedyne źródło tego cennego składnika odżywczego. Witamina B5 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego trudno o jej nadmiar w organizmie. W jakich produktach występuje kwas pantotenowy i jakie mogą być skutki jego niedoborów?

tabletki o różnym kolorze

Odkrycie witaminy B12, nazywanej również kobalaminą lub cynkobalaminą, nastąpiło w przebiegu badań nad niedokrwistością złośliwą (inaczej anemią złośliwą lub chorobą Addisona-Biermera). W 1926 roku odkryto związek pomiędzy spożywaniem dużych ilości wątróbki zwierzęcej a ilością czerwonych krwinek u osób cierpiących na to schorzenie. To przełomowe odkrycie w 1934 roku przyniosło trzem naukowcom, Whipple’owi, Minotowi i Murphy’emu, nagrodę Nobla. Dowiedz się, jakie funkcje w organizmie pełni witamina B12, w jakich produktach można ją znaleźć oraz jakie są skutki nadmiaru i niedoboru tej substancji!

suplementy diety dla dzieci z autyzmem

Dwoma osiowymi objawami autyzmu są zaburzenia interakcji społecznych i powtarzalne stereotypowe zachowania. Tego typu diagnoza znacznie wpływa więc nie tylko na dziecko, lecz także całą jego rodzinę. Warto zatem przyjrzeć się jej bliżej, poznać przyczyny autyzmu u dzieci, możliwości jego terapii oraz wpływ, jaki może w niej odegrać żywienie. 

mama z córką przygotowują zdrową sałatkę

Termin ,,witamina A” odnosi się do kilku różnych substancji, które mają zbliżoną budowę oraz cechują się podobnym działaniem. Aktywne biologicznie formy stanowią: retinol, retinal, a także kwas retinowy. Ich działanie jest niezwykle szerokie, a zapotrzebowanie na witaminę A nie u wszystkich jest takie samo. Co zatem warto wiedzieć w kontekście podawania witaminy A dzieciom?

marchewka-i-sok-z-marchewki

Witaminy są związkami organicznymi, które dostarczamy do organizmu przede wszystkim z pożywieniem (wyjątek stanowi witamina D – jej synteza odbywa się głównie poprzez skórę). Chcąc zatem zoptymalizować podaż opisywanych tu składników, powinniśmy wziąć pod uwagę również sposób ich rozpuszczania – w tłuszczach lub wodzie. 

dorosły mierzy temperaturę leżącemu dziecku

Wielu rodziców zgłasza się do pediatry ze słowami: „Moje dziecko ciągle choruje”. Najczęściej wiążą to z pierwszym kontaktem malucha z grupą rówieśników w żłobku czy przedszkolu. Gdzie jednak znajduje się granica pomiędzy niegroźnymi infekcjami a chorowaniem związanym z zaburzeniami odporności? Sprawdź, jakie parametry należy mieć pod kontrolą i co warto stosować na odporność dla dzieci.

kobieta trzymająca palec na ustach wskazująćc zajady

Zajady to linijne pęknięcia zlokalizowane w kącikach ust, na granicy błony śluzowej i skóry. Obserwuje się je przede wszystkim u dzieci i osób starszych. Główną przyczyną ich powstawania są niedobory pokarmowe, jednak możliwych źródeł problemu jest znacznie więcej. Co zrobić, kiedy u naszego dziecka występują zajady? O czym może świadczyć ich uporczywe nawracanie?

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, ze względu na niską zawartość w żywności oraz ograniczony dostęp do promieni słonecznych, które są konieczne do jej syntezy, dużo osób w Polsce jest narażonych na niedobory. Dlaczego warto je uzupełniać, jakie funkcje pełni witamina D i czym może skutkować jej zbyt niski poziom?