Poznaj produkty żywnościowe zwiększające odporność!

Silny układ odpornościowy to prawdziwy sprzymierzeńca w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, które atakują nasz organizm przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym, przyczyniając się do rozwoju infekcji. Aby jednak prawidłowo spełniał on swoje zadanie, trzeba o niego nieustannie dbać. Istnieje wiele sposobów na wzmocnienie odporności, a jednym z nich jest dieta. Dowiedz się, po jakie produkty żywieniowe warto sięgać, aby wzmocnić swój organizm od środka i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób.

Właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego zależy od dobrze skomponowanej diety, która powinna uwzględniać przede wszystkim pełne wartości odżywczych produkty naturalnego pochodzenia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne produkty, które zawierają substancje bioaktywne stymulujące odporność organizmu. Listę tych najważniejszych wraz z krótkim opisem znajdziesz poniżej.

Warzywa i owoce

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o konieczności włączenia do swojej codziennej diety świeżych owoców i warzyw, które są ważnym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym zwłaszcza witamin, głównie witaminy C, ale też A, E, D czy witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak cynk, wapń, magnez czy żelazo. Regularne sięganie po warzywa i owoce pozwala dostarczać organizmowi tych składników zgodnie z zapotrzebowaniem, zapewniając mu prawidłowe funkcjonowanie i przy okazji wspierając odporność.

Największą zawartość witaminy C mają czarne porzeczki, natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, brokuły, truskawki, kiwi i pomarańcze. Warto też jeść czosnek i cebulę, ponieważ warzywa cebulowe zawierają cenne fitoncydy, którym przypisuje się działania bakteriobójcze i grzybobójcze.

Kiszonki

Jedni je uwielbiają, inni wprost nienawidzą, jednak bez względu na upodobania kiszonki niezaprzeczalnie sprzyjają budowaniu silnej odporności. Są naturalnym probiotykiem, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Podczas kiszenia zawarte w żywności cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy z jednej strony zapewnia wprost idealne warunki dla rozwoju dobrych bakterii jelitowych, a z drugiej – zapobiega rozwojowi bakterii patogennych, co w przypadku mikroflory jelit dobrze wpływa na odporność.

Fermentowane produkty mleczne

Należą do nich przede wszystkim jogurty probiotyczne i mleczne napoje fermentowane, w tym kefiry i maślanki. Produkty z tej kategorii zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które zasiedlają komórki nabłonka jelitowego. W ten sposób bakterie probiotyczne hamują rozwój patogenów i zarazem chorobotwórczej mikroflory, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Pożyteczna flora bakteryjna jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania nie tylko układu pokarmowego, ale i całego organizmu. Jedzenie fermentowanych produktów mlecznych zapobiega infekcjom jelitowym i chorobom autoimmunologicznym.

Ryby morskie

Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego ważne są nie tylko witaminy i minerały, ale też inne składniki odżywcze, w tym zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, które uważa się za najważniejsze spośród tłuszczów. W kształtowaniu dobrej odporności szczególną rolę odgrywają kwasy omega-3, które można dostarczyć organizmowi, jedząc tłuste ryby morskie takie jak łosoś, sardynki, śledź czy makrela. Kwasy omega-3 nasilają odpowiedź immunologiczną na patogeny. W związku z tym zadbanie o ich odpowiednią podaż przyczyni się do wzmocnienia odporności i ochroni organizm przed infekcjami, ale też innymi chorobami, np. autoimmunologicznymi.