Termometry pokazują coraz wyższe temperatury, dni są coraz dłuższe, a słońca w końcu mamy dużo więcej. Na to czekaliśmy całą zimę. Wydawałoby się, że to wszystko sprawi, że powinniśmy mieć więcej energii i z radością powitać wiosnę. Co, jeśli jest inaczej? Zamiast przypływu energii czujemy tylko zmęczenie. Przesilenie wiosenne, bo o nim mowa, dotyka wiele osób, nawet dzieci.
Wraz z nadejściem wiosny tracimy apetyt, mamy problemy z koncentracją, często boli nas głowa i mamy zły nastrój. Dzieje się tak, ponieważ organizm po zimie nie nadąża za zmianami, które przebiegają w naszym ciele. Wahania hormonalne, które często towarzyszą zmianie pory roku i mają na celu regulację zegara biologicznego, są wyczerpujące. Z tego powodu wiosenna dieta dziecka powinna obfitować w warzywa i owoce. Jest to kluczowe dla budowy odporności dzieci.
Na co zwrócić uwagę w wiosennej diecie?
Zimą nasza dieta jest uboga w warzywa i owoce, ponieważ ich dostępność zostaje ograniczona. Zamiast tego pojawia się wiele ciężkostrawnych pokarmów, których jemy trochę więcej niż wiosną i latem. Może to prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych. Nasz metabolizm zwalnia ze względu na mniejszą ilości ruchu i czasu spędzanego na świeżym powietrzu. Z tego powodu po zimie tak ważna jest odpowiednia dieta dziecka, obfita w witaminy i składniki odżywcze, aby uzupełnić ich poziom w organizmie. Musimy również zadbać o odporność dzieci, ponieważ początek wiosny to czas przeziębień. Szczególnie sprzyjają temu wahania temperatury.
Wiosenna dieta dziecka powinna przede wszystkim uwzględniać produkty zawierające witaminę C i cynk, takie jak ryby, jaja, kasze, produkty pełnoziarniste, chude mięso, pestki dyni i słonecznika, a także warzywa i owoce. Bardzo dobrym sposobem na uzupełnianie zimowych niedoborów są koktajle i smoothie, które stanowią prawdziwą bombę witaminową.
Sezonowe warzywa i owoce pełne witamin
Zawsze lepiej kupować owoce i warzywa w sezonie. To wtedy mają najlepszy smak i są pełne witamin. Dobrym sposobem jest kupowanie owoców w sezonie i mrożenie ich na kolejne miesiące. Jeśli nie mamy takiej możliwości sięgnijmy po warzywa i owoce dostępne przez cały rok, takie jak marchew, pietruszka, buraki, kapusta, jabłka oraz gruszki. Oprócz produktów sezonowych w budowaniu odporności u dzieci pomocne są produkty kiszone. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wpływa na mikroflorę jelitową, a jak dobrze wiemy – odporność pochodzi z jelit. Są także cennym źródłem wielu witamin oraz przeciwutleniaczy, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, po które warto sięgnąć wiosną, są to:
- szczaw,
- groszek cukrowy,
- kalarepa,
- botwinka,
- szpinak,
- szparagi,
- jabłka,
- gruszki,
- truskawki,
- agrest,
- czereśnie,
- rabarbar,
- w późniejszych miesiącach warto sięgnąć po ogórki, sałatę, rzodkiewki, pomidory czy cebulę dymkę.
Czy warto podawać dzieciom nowalijki?
Zmęczeni monotonią zimy z niecierpliwością wyczekujemy świeżych warzyw i owoców, jakie przyniesie nam wiosna. Należy jednak pamiętać, że nowalijki nie są najlepszym wyborem. Do nowalijek należą na przykład rzodkiewki, szczypiorek, sałata, pomidory i ogórki. Mimo że zachęcają nas wyglądem, często nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Młode warzywa i owoce zazwyczaj pochodzą z upraw przemysłowych, w których często stosuje się sztuczne nawozy, mające na celu zwiększyć i przyspieszyć plony. Właśnie przez to nowalijki mogą zawierać szkodliwe substancje, takie jak azotany, obecne w nawozach. Są one wchłaniane przez roślinę i przekształcane w azotyny, a następnie nitrozaminy, które uznawane są za substancje rakotwórcze, uszkadzające nasze DNA.
Nowalijki powinniśmy traktować jako smaczny dodatek, a nie podstawę diety. Mimo wszystko mogą one zawierać mniej witamin i składników mineralnych od zimowych warzyw i owoców, ponieważ dojrzewają w krótszym czasie. To samo tyczy się owoców sprowadzanych z innych krajów. Widząc truskawki w sklepie, mimo że ich sezon jeszcze się nie rozpoczął, powinniśmy się zastanowić jaką drogę one przebyły i ile mają w sobie sztucznych dodatków. W końcu, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu, musiały zostać zebrane, kiedy jeszcze nie były dojrzałe, a przecież są idealnie czerwone.
Zdrowy, wiosenny jadłospis na cały dzień
Wiosenna dieta dziecka powinna wzmacniać jego odporność i zapobiegać niedoborom, dlatego przygotowaliśmy wiosenny jadłospis dla dziecka na cały dzień.
Śniadanie – bułka wieloziarnista z masłem oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
II śniadanie – sok świeżo wyciskany z marchwi i jabłka.
Obiad – młode ziemniaki, pieczony dorsz w przyprawach i surówka z kapusty kiszonej.
Podwieczorek – sałatka z owoców sezonowych z łyżką jogurtu naturalnego.
Kolacja – grzanka z chleba graham z pastą jajeczną ze szczypiorkiem.