Sałatka dla dzieci

Pomysł na sałatkę dla dzieci

Sekretem sałatki dla dzieci jest odpowiedni dobór składników i trafne połączenia smakowe. Maluchy jedzą oczami, dlatego dania i przekąski dla dzieci powinny być przede wszystkim kolorowe. Sięgaj po różnobarwne owoce i warzywa - są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Im więcej kolorów, tym więcej witamin i flawonoidów, które są źródłami antyoksydantów.

Oprócz warzyw i owoców w sałatce dla dziecka powinny znaleźć się też inne składniki, które sprawią, że stanie się sycąca i pożywna, np. ser, ugotowane nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, zielony groszek), pieczony lub gotowany kurczak, tuńczyk, łosoś, grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.

Zamiast ciężkich sosów majonezowych, lepiej użyć jogurtu naturalnego lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno, np. oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego. Smak sałatki dla dzieci podkreśli sok wyciśnięty z cytryny lub limonki. Zarówno owocowe, jak i warzywne sałatki można wzbogacić odrobiną miodu, syropu klonowego lub ksylitolu - dzieci uwielbiają słodki smak i warto im go dostarczać, ale za pośrednictwem zdrowych produktów.

Prosta sałatka owocowa dla dzieci

Jeśli szukasz przepisu na sałatkę dla dzieci na urodziny, pierwsze, co przychodzi Ci do głowy, to sałatka owocowa. Słusznie, bo dzieci zazwyczaj nie grymaszą podczas jedzenia owoców, więc do sałatki owocowej można dodać praktycznie każdy sezonowy owoc, a nawet największy niejadek zje ją ze smakiem. Poniżej przedstawiamy pełną witamin, jesienną sałatkę owocową dla dzieci.

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • kilka śliwek
  • 1 brzoskwinia
  • kilka czerwonych winogron bez pestek
  • garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki

Owoce pokrój na dowolnej wielkości kawałki i polej sokiem z limonki, żeby nie ściemniały. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj ostrym nożem. Sałatkę owocową dopraw syropem klonowy i posyp orzechami. Możesz podawać ją solo lub z jogurtem naturalnym.

Sałatka jarzynowa dla dzieci

Skłonienie dziecka do jedzenia warzyw to w wielu przypadkach nie lada wyzwanie. Powstały nawet na temat sałatki jarzynowej piosenki dla dzieci. Jednak najlepszy sposób na zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw to wspólne przygotowanie kolorowej sałatki warzywnej. Poniższy przepis inspirowany jest tradycyjną sałatką jarzynową, ale stanowi jej zdrowszą i z pewnością smaczniejszą wersję. Ciężkostrawny majonez został zastąpiony jogurtem, a warzywa korzeniowe upieczone w piekarniku, dzięki czemu są jeszcze bardziej słodkie i apetyczne.

  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 1 pietruszka
  • 1 mały buraczek
  • ½ szklanki ciecierzycy z puszki
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól

Marchewkę, batata, pietruszkę i buraczka pokrój w kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (180C, 30 minut). Po upieczeniu odstaw warzywa na kilkanaście minut w chłodne miejsce do ostudzenia. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i odlej nadmiar soku. Jabłko również pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i polej sosem przygotowanym z jogurtu, soku cytrynowego, natki pietruszki i szczypty soli. Taka pożywna sałatka świetnie nadaje się jako element lunchboxa dla dziecka do szkoły lub przedszkola.

Sałatka owocowo-warzywna dla dzieci

Nie da się ukryć, że dzieci uwielbiają słodki smak, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest serwowanie im takich połączeń, jak owoce i warzywa. Sałatka dla dzieci ze szpinaku, gruszki i sera to prawdziwy hit. Wydaje Ci się, że to zbyt wymyślne zestawienie dla dzieci? Nic bardziej mylnego. Przygotuj tę przepyszną sałatkę dla swojego dziecka i przekonaj się, że maluch będzie otwarty na nowe smaki.

  • kilka garści młodego szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • 1 świeża gruszka
  • ½ łagodnej cebuli, np. cukrowej
  • 80-100 g ulubionego sera Twojego dziecka, np. cheddar, feta lub ser pleśniowy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie posiekaj je niezbyt drobno. Gruszkę pokrój w półplasterki, ser w kostkę, a cebulę w bardzo cienkie piórka. Do umytego i osuszonego szpinaku dodaj pozostałe składniki. Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i oregano przygotuj sos i polej nim sałatkę.