Witamina B2, nazywana również ryboflawiną, została odkryta w 1933 roku przez niemieckiego biochemika, Richarda Kuhna. Wyodrębnił ten związek z białka jaja kurzego, serwatki mlecznej i drożdży. Obecnie witamina B2 jest powszechnie stosowana do wzbogacania żywności. Jest również szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie są skutki dla organizmu może mieć niedobór lub przedawkowanie witaminy B2! Zobacz, gdzie występuje ten związek i jakie znaczenie ma dla organizmu!
Witamina B2 – co to jest i jakie ma znaczenie dla organizmu?
Witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Naturalnie występuje zazwyczaj w jednej z trzech postaci: wolnej ryboflawiny bądź jednej z dwóch pochodnych: dinukleotydu flawinoadeninowego oraz mononukleotydu falwinowego.
Głównym zadaniem witaminy B2 w organizmie jest udział w procesach redukcji oraz utleniania. Jest istotna dla uwalniania energii ze składników odżywczych magazynowanych przez ciało. Witamina B2 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie, w tym nerwowego, oddechowego, odpornościowego i pokarmowego. Ważną rolą witaminy B2 jest również udział w regeneracji błon śluzowych, a także budowa tkanek skóry, włosów i paznokci. Jednocześnie jej odpowiednia ilość w organizmie jest konieczna dla dobrego wzroku. Uczestniczy również w metabolizmie witamin B3 i B6.
Objawy nadmiaru i niedoboru witaminy B2 – jak je rozpoznać?
Jako że witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, niebezpieczeństwo jej przedawkowania jest bardzo niewielkie. Organizm doskonale radzi sobie z jej wydalaniem, np. z moczem. Zachowanie jej prawidłowego poziomu regulowane jest przez hormony tarczycy, trijodotyroninę i aldosteron.
Brak witaminy B2 w organizmie, a właściwie jej zbyt mała ilość, może być skutkiem nieodpowiedniej diety, nadużywania alkoholu, a także występować u osób starszych. Niekiedy dotyczy to również pacjentów leczonych za pomocą światła – wszystko ze względu na wysoką wrażliwość witaminy B2 na ten bodziec. Wpływ na to może mieć również zażywanie niektórych leków, w tym spironolaktonu czy chloropromazyny. Większe zapotrzebowanie na witaminę B2 będą wykazywać również kobiety w ciąży oraz osoby wyjątkowo aktywne fizycznie oraz narażone na silny i długotrwały stres.
Do objawów braku wystarczającej ilości witaminy B2 w organizmie należą:
- problemy skórne, w tym uporczywe zajady czy inne uszkodzenia tkanki,
- światłowstręt, niewyraźne lub podwójne widzenie,
- zawroty głowy i problemy z koncentracją,
- rzadziej kłopoty z oddychaniem,
- zapalenie języka,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- suchość i zaczerwienienie spojówek,
- dysfunkcje układu endokrynnego czy nerwowego.
Źródła witaminy B2 w diecie – występowanie w żywności
Głównym, naturalnym źródłem witaminy B2 dla organizmu będą mleko oraz przetwory mleczne, w tym sery podpuszczkowe dojrzewające oraz te twarogowe, jaja, a także podroby. Duże ilości witaminy B2 znajdują się również w produktach pełnoziarnistych. Pozostałe źródła to orzechy i migdały, fasola, grzyby, zielone części warzyw (np. w natce pietruszki), ryby, w szczególności pstrąg i łosoś, brokuły, zielony groszek, szpinak, nasiona roślin strączkowych, zarodki pszenicy, wołowina, wieprzowina bez kości i kasza jaglana.
Normy spożycia witaminy B2 – w jakich ilościach powinno się ją przyjmować?
Normy spożycia witaminy B2 zależą od różnych czynników, w tym przede wszystkim wieku. Dla dzieci od 1. roku życia do 3 lat zostały ustalone na 0,5 mg na dobę. Do 6. roku życia wynoszą 0,6 mg, a do 9. roku życia 0,7 mg na dobę. Dzieci do 12. roku życia powinny spożywać 1 mg witaminy B2 na dobę. W późniejszych latach zapotrzebowanie zależy od płci. Starsi chłopcy oraz mężczyźni będą potrzebować 1,3 mg na dobę, natomiast dziewczynki i kobiety 1,1 mg. Wyjątkiem są kobiety w okresie ciąży i laktacji, kiedy zapotrzebowanie na witaminę B2 wzrasta kolejno do 1,4 i 1,6 mg na dobę.
Witamina B2 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej odpowiednich ilości w diecie, którą można wspomagać także suplementami.
Bibliografia:
- Jarosz, M. [red. nauk.], Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017 [dostęp: 31.08.2019]
- Napierała I., Silna grupa B, ,,Farmakoterapia”, Apteka Media [dostęp 31.08.2019]
- Jarosz, M. [red. nauk.], Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, 2012 [dostęp: 31.08.2019]