Przekąski dla dzieci – pomysły na kolorowe, smaczne i zdrowe przysmaki

Impreza urodzinowa dla dziecka

Zbliżają się urodziny Twojej pociechy i chcesz samodzielnie zmierzyć się z przygotowaniem zdrowych przekąsek dla dzieci? To dużo lepszy pomysł niż zamawianie cateringu czy urządzanie urodzin w restauracji. Trochę się napracujesz, ale będziesz mieć pewność, że dzieci zjadły coś zdrowego. Skorzystaj z naszych pomysłów na kolorowe, smaczne i wartościowe smakołyki na bazie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów i nabiału.

Impreza urodzinowa dla dziecka

Jak przygotować zdrowe przekąski dla dzieci?

Pamiętaj o warzywach i owocach – są źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Postaraj się podać je w atrakcyjnej formie tak, żeby każde dziecko miało ochotę po nie sięgnąć, nawet największy niejadek.

  • Przekąski dla dzieci oprócz wyglądu i wartości odżywczych muszą smakować maluchom. Używaj produktów lubianych przez dzieci. Unikaj ostrych przypraw.
  • Stosuj zdrowe zamienniki cukru – np. ksylitol, ewentualnie miód lub syrop klonowy.
  • Jeśli przygotowujesz przekąski dla dzieci na urodziny upewnij się, że wśród gości nie ma alergików. Zanim zaczniesz przygotowywać potrawy, zapytaj rodziców zaproszonych dzieci, czy są jakieś produkty, których ich pociechy nie mogą spożywać ze względów zdrowotnych. Postaraj się ich nie używać w urodzinowym menu.

Na urodzinowym stole Twojego malucha mogą pojawić się zarówno słodkie, jak i słone przekąski dla dzieci. Skorzystaj z pomysłów, które przedstawiliśmy poniżej.

Przekąski dla dzieci na słodko

Tort

Urodziny nie mogą obyć się bez tortu. Do przygotowania biszkoptu, zamiast cukru, wykorzystaj ksylitol lub erytrytol. Zdrowe zamienniki cukru również przydadzą się do dosłodzenia kremu. Zrób go na bazie śmietanki kremówki. Tort udekoruj mnóstwem kolorowych owoców.

Naleśnikowe ślimaczki

Ciasto naleśnikowe zrób na bazie pełnoziarnistej mąki pszennej, dodaj trochę kakao i ksylitolu zamiast cukru, smaruj naturalnym serkiem homogenizowanym i zwijaj w rulony. Każdy naleśnik przekrój na pół. Kilka naleśników pokrój w ćwiartki. Połówki będą tułowiem ślimaka, a ćwiartki, ułożone w poprzek, jego skorupką. Czułki zrób z paluszków, a na ich końcach umieść borówki.

Zdrowe lizaczki

Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Na patyczki od lodów możesz nadziać połówki banana (warto skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały zbyt szybko), kawałki ananasa, plastry kiwi lub całe truskawki. Owoce do połowy lub całe zanurz w roztopionej, ciemnej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao, które jest bogatym źródłem magnezu. Zanim czekolada stężeje, możesz lizaczki dodatkowo posypać zdrową posypką, np. wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzechami lub liofilizowanymi owocami. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Owocowe szaszłyki

Przygotuj sobie różne owoce, np. ananasa, truskawki, borówki, arbuza, banany, melona, kiwi. Duże owoce pokrój na mniejsze kawałki, np. z plastrów arbuza możesz wykroić ciekawe kształty za pomocą foremek do ciasteczek. Nadziewaj owoce naprzemiennie na długie wykałaczki. Tęczowe szaszłyki zachwycą Twoje dziecko i jego gości.

Kolorowe galaretki

Dzieci uwielbiają żelki, ale niestety słodycze składają się głównie z cukru. Zamiast żelków możesz zaserwować dziecku i jego gościom kolorowe galaretki. Podaj je w zwykłych pucharkach do deserów lub wykorzystaj naturalne ,,naczynia”, np. wydrążone połówki pomarańczy lub mandarynek. Później możesz pokroić taką galaretkę na ćwiartki wraz ze skórką. Będą w sam raz na jeden kęs dla maluchów.

Do zrobienia galaretkowej przekąski dla dzieci potrzebujesz soków owocowych i żelatyny lub agaru (w wersji wegetariańskiej). Opcjonalnie możesz dodać trochę ksylitolu lub erytrytolu, jeśli używasz bardzo kwaśnych soków, np. z wiśni czy czarnej porzeczki. Podgrzej sok i dodaj do niego odpowiednią ilość substancji żelującej. Napełnij pucharki i wstaw do lodówki, by galaretka stężała.

Lody

Najlepsze przekąski dla dzieci na urodziny w okresie lata są lody. Bardzo łatwo można zrobić je w zdrowej wersji. Kremowe lody, które można podawać w rożkach lub pucharkach, robi się z jednego składnika – bananów. Wystarczy pokroić banany w plasterki i zamrozić. Następnie trzeba je zblendować i to wszystko. Warto jednak urozmaicić czymś smak lodów bananowych – zmiksować je z innymi mrożonymi owocami (np. z truskawkami lub malinami), dodać do nich nasionka wanilii, masło orzechowe lub kakao.

W domu przygotujesz też zdrowe lody na patyku. Musisz tylko zaopatrzyć się w specjalne pojemniczki do lodów (do kupienia w wielu marketach i sklepach z akcesoriami kuchennymi) lub wykorzystać kubeczki po jogurtach oraz drewniane patyczki. Bazą takich lodów mogą być zblendowane owoce (np. truskawki, maliny, ananas), sok owocowy lub jogurt naturalny. Jogurt warto dosłodzić syropem klonowym lub płynnym miodem. W lodach z soku owocowego i jogurtu można dodatkowo zatopić owoce – jagody, kawałki truskawek, plasterki kiwi.

Słone przekąski dla dzieci

Fast-food w wersji mini (pizza, burgery, hot dogi)

Ciasto do pizzy i bułeczki do burgerów zrób na bazie mąki pełnoziarnistej. Do pizzy użyj takich dodatków, jak: przecier pomidorowy, pieczarki, chuda wędlina drobiowa, bazylia, ser mozzarella. Małe kotleciki zrób z mielonego mięsa z udźca indyka. Dobrym pomysłem są też bezmięsne burgery, np. rybne z małych filecików z łososia, który jest bogaty w kwasy omega-3. Wegetariańskie burgery można zrobić z fasoli lub ciecierzycy – są świetnym źródłem roślinnego białka. Miniburgery złóż z pełnoziarnistych bułeczek posypanych czarnym sezamem (świetne źródło wapnia i magnezu), liści sałaty, plasterków pomidora i kiszonego ogórka. Użyj zdrowych sosów, np. dobrej jakości ketchupu (z dużą zawartością pomidorów, bez dodatku cukru), dipu jogurtowego z czosnkiem.

Do minihot dogów użyj parówek z wysoką zawartością mięsa i bez dodatku konserwantów, takich jak fosforany i azotyny. Wybierz małe parówki lub duże pokrój na mniejsze kawałki tak, by zrobić hot dogi na jeden kęs. Zawijaj je w ciasto drożdżowe (takie, jak na pizzę) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Kanapki, które pobudzają wyobraźnię

Kanapki to najbardziej uniwersalne przekąski na imprezę dla dzieci i dorosłych. Można komponować je z wielu różnych składników, a także w sprytny sposób przemycić w nich warzywa. Nawet zwykłe kanapki z szynką i serem mogą stać się dla dzieci czymś ciekawym. Użyj do nich pełnoziarnistego pieczywa, żółtego sera, twarożku, wędliny, wędzonego łososia, jajek ugotowanych na twardo i warzyw. Wycinaj i formuj ciekawe kształty – serca, gwiazdki, podobizny zwierząt. Niektóre elementy możesz narysować ketchupem.

Inny pomysł na małe, kolorowe kanapki to krakersy z kolorowymi pastami kanapkowymi. Możesz nawet stworzyć kanapeczki-biedroneczki – posmaruj krakersy twarożkiem, a na nich umieść ,,pomidorowe biedronki” z połówek pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek. Kropki możesz zrobić z posiekanych czarnych oliwek lub czarnego sezamu.

Tortilla

Wiele ciekawych przekąsek dla dzieci można wyczarować z meksykańskiej tortilli. Koniecznie wybierz jej zdrowszą wersję – zrobioną z mąki pełnoziarnistej. W tortillę możesz zawinąć niemal wszystko, oczywiście pod warunkiem, że będą to zdrowe i wartościowe dla dzieci produkty. Użyj chrupiących warzyw w różnych kolorach. Koniecznie dodaj dobre źródła białka, np. gotowane lub pieczone mięso, czerwoną fasolę, zielony groszek.

Z tortilli możesz też zrobić chrupiącą quesadillę. Na rozgrzanej patelni połóż placek tortilli, ułóż na nim dodatki, np. awokado, pomidory, słodką kukurydzę, paprykę, ugotowane brokuły, wędlinę drobiową, pieczonego kurczaka. Posyp serem. Przykryj całość drugim plackiem i piecz z obu stron aż quesadilla będzie złocista i chrupiąca. Po upieczeniu podziel ją na trójkąty. To świetna alternatywa dla zwykłych tostów.

Z tortilli można również zrobić domowe nachosy. Pokrój ją w małe trójkąty, posyp przyprawami, np. słodką papryką w proszku i opiecz w piekarniku. Po kilku minutach chrupiąca przekąska dla dzieci jest gotowa. Podaj ją z kolorowymi dipami – guacamole z awokado, salsą z pomidorów i papryki lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Dzieci uwielbiają też hummus do tego typu przekąsek. Najlepiej jeśli jest w różnych kolorach, np. z dodatkiem marchewki, buraczka, szpinaku, papryki, suszonych pomidorów.

Coś do pochrupania

Czy jakiekolwiek zdrowe przekąski urodzinowe dla dzieci mogą zastąpić chipsy? Oczywiście, że tak. Najbardziej klasyczną, zdrową przekąską dla dzieci jest po prostu popcorn. Ziarna kukurydzy upraż na patelni z dodatkiem małej ilości tłuszczu, najlepiej oleju rzepakowego. Jeśli Twoje dzieci uwielbiają popcorn, możesz sprawić sobie specjalną maszynkę do popcornu, która umożliwia przygotowanie prażonej kukurydzy bez dodatku tłuszczu. Innym pomysłem są domowe chipsy z piekarnika, które można zrobić nie tylko z ziemniaków, lecz także różnych kolorowych warzyw, np. z marchewki, buraków, batatów, pietruszki, jarmużu i cukinii. Warzywa trzeba pokroić w bardzo cienkie plasterki, skropić oliwą, posolić i posypać przyprawami (np. suszoną bazylią), a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni. W zależności od grubości chipsów piecze się je od 20 do 40 minut. Ciekawym urozmaiceniem dziecięcych imprez jest pieczona ciecierzyca. To zdrowa przekąska dla dzieci i bardzo prosta do wykonania. Cieciorkę z puszki lub namoczoną i ugotowaną wystarczy obtoczyć w mieszance przyprawowej (kurkuma, słodka papryka, cynamon). Można dodać odrobinę miodu i soli. Następnie piecze się ją w piekarniku aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupiąca.

Przekąski na Halloween dla dzieci

Przygotowanie ciekawych przekąsek dla dzieci wymaga od rodzica nie lada wyobraźni. Przekąski na Halloween dla dzieci muszą w końcu wyglądać jak rekwizyty z horroru. Jak je przygotować?

  • Połówki banana wyglądają jak duszki, czyż nie? Jeśli domalujesz im oczy i buźki z czekolady, będą naprawdę straszyły.
  • Trochę więcej pracy wymaga przygotowanie ,,paluchów czarownicy” – kruchych ciasteczek, które przypominają palce. Z kruchego ciasta, najlepiej zrobionego z mąki pełnoziarnistej, uformuj wałeczki o grubości ludzkiego palca. W miejscu paznokci umieść migdały. Przeciwne końce posmaruj dżemem malinowym.
  • Na nieobranych mandarynkach namaluj czarnym flamastrem podobiznę dyni na Halloween – to chyba najprostsza przekąska dla dzieci, ale za to jaka straszna i… zdrowa!
  • Mumie z parówek przygotowuje się podobnie, jak minihot dogi, o których pisaliśmy wyżej. Musisz je tylko troszkę zmodyfikować – paski ciasta muszą być cienkie, żeby dobrze udawały bandaż, z kuleczek serka i ziaren sezamu zrób oczy. Po upieczeniu polej mumie ketchupem – będą jeszcze straszniejsze.