Dania dla dzieci, które zachęcą do jedzenia każde dziecko!

Roześmiane dzieci zjadają śniadanie

Niechęć najmłodszych do jedzenia to dosyć częsty problem. Wielu rodziców zastanawia się, jakie są najskuteczniejsze sposoby na niejadka. Jakie dania dla dzieci sprawią, że nie będą grymasić podczas posiłków? Sprawdźmy, jak przyrządzić smaczne i zdrowe dania dla dziecka, którym nie oprze się żaden maluch!

Roześmiane dzieci zjadają śniadanie

Dania dla dzieci a przyczyny awersji najmłodszych do pokarmów

Zanim przedstawimy propozycje na smaczne i zdrowe dania dla dzieci, warto wspomnieć, jakie są najczęstsze przyczyny bycia tzw. ,,Tadkiem Niejadkiem”. Wielu rodziców nie wie, że dzieci między 1. a 5. rokiem życia często nie potrzebują tak dużo jeść, jak w okresie niemowlęcym i jest to zupełnie naturalnym procesem w ich rozwoju. Oczywiście, niechęć do jedzenia może mieć inne źródło, takie jak np.:

  • obecność pasożytów w układzie pokarmowym,
  • monotonne dania dla dzieci,
  • nadmiar słodyczy w diecie dziecka (podjadanie między posiłkami),
  • anemia (choroba związana z niedoborem żelaza),
  • infekcje układu moczowego,
  • infekcje sezonowe (grypa, przeziębienie),
  • alergia na dany składnik pokarmowy,
  • zbyt mało ruchu na co dzień.

Należy wspomnieć o czynnikach emocjonalnych. Brak apetytu u najmłodszych może być również spowodowany stresem, nerwicą, depresją.

Kiedy warto odwiedzić specjalistę? Powodem do niepokoju powinna być sytuacja, w której obserwujemy niezamierzone chudnięcie pociechy, gdy spożywa przygotowane posiłki, ale mimo to traci na wadze. To sygnał alarmowy szczególnie, gdy mamy do czynienia z klinicznym spadkiem masy ciała, który wynosi co najmniej 5%. Jeśli mały pacjent nagle odmawia spożywania jakichkolwiek pokarmów i nawet jego ulubione dotychczas dania dla dzieci budzą niechęć, należy skorzystać z konsultacji lekarskiej, aby wykluczyć ewentualne patologie.

Dobrym sposobem na poprawę łaknienia u małych pacjentów jest zadbanie o odpowiednią atrakcyjność dań dla dzieci – jak serwować potrawy, by maluchy zjadały je ze smakiem?

Jak uatrakcyjnić dania dla dzieci niejadków?

Co zrobić, by dania dla dzieci były chętnie zjadane przez maluchy? Warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Posiłki powinny wyglądać apetycznie, być kolorowe i zachęcająco pachnieć. Dzieci bardzo często ,,jedzą oczami”, tak więc warto zadbać o to, aby dania przyciągały atrakcyjnym wyglądem – intrygowały kształtem, formą podania (świetnym pomysłem będzie też zakup naczyń z bajkowymi motywami). Przy odrobinie kreatywności nawet zwykłe kanapki mogą wyglądać bardzo zachęcająco. Dbajmy też o różnorodność posiłków, w diecie dziecka powinny gościć liczne warzywa i owoce, które i my chętnie jemy (dzieci uczą się przez naśladownictwo, bądźmy więc dla nich dobrym przykładem).

Oczywiście codzienne zmagania z karmieniem syna lub córki mogą być dla rodziców powodem do frustracji, natomiast nigdy nie powinniśmy okazywać jej dziecku – nerwowa atmosfera, próby przekupstwa i zmuszanie do jedzenia nigdy nie przynoszą dobrych efektów, a mogą nawet pogłębić problem i sprawić, że dziecko będzie miało same negatywne skojarzenia, siadając do stołu. Poniżej przedstawiamy pomysły na proste i zdrowe dania dla dzieci.

Pomysły na szybkie dania dla dzieci

Pamiętajmy, że dania dla dzieci powinny być jak najmniej przetworzone. Co serwować najmłodszym w ciągu dnia?

Śniadania dla dzieci

Śniadanie to pierwsze danie dla dziecka, od jakiego rozpoczyna dzień. Absolutnie nie pozwalajmy, aby pociecha pomijała ten posiłek – w przeciwnym razie dopadnie ją senność, brak energii do nauki i osłabienie. Śniadanie powinno być lekkie i jednocześnie pożywne. Dziecko w wieku przedszkolny i szkolnym może zjeść np. kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub razowego z serkiem twarogowym, serem żółtym, chudą wędliną, pomidorem, jajkami. Dobrym pomysłem będą też płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem, malinami lub jagodami. Chcąc przemycić do śniadania warzywa, możemy przygotować sycący i kolorowy omlet z cukinią, pietruszką i papryką, stanowiącą bogate źródło witaminy C.

II śniadania dla dzieci

Co sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie dla dziecka? Dobrym pomysłem będzie pełnoziarnisty naleśnik z warzywami, porcja owoców (jabłko, gruszka, arbuz, mandarynki, morele, borówki amerykańskie), koktajl owocowy, szklanka świeżo wyciskanego soku z owoców lub dobrej jakości jogurt. Jakie dania dla dzieci serwować im w porze obiadu?

Dania obiadowe dla dzieci

Jeśli chodzi o polecane posiłki główne dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, powinny one składać się z pożywnej zupy i drugiego dania. Zupami uwielbianymi przez niemal każdego malucha są pomidorowa i rosół z kury. Jeśli nasza pociecha nie przepada za tymi zupami, możemy uatrakcyjnić je makaronem w kształcie literek lub gwiazdek. Dobrym uzupełnieniem będą kotleciki z piersi indyczej z surówką i ziemniakami, makaron z warzywami lub porcja mięsa czerwonego z ryżem i gotowanymi jarzynami. Raz w tygodniu dziecko powinno też jeść rybę.

Podwieczorki dla dzieci

Idealną propozycją na podwieczorek będzie jabłko blanszowane z cynamonem, kawałek ciasta marchewkowego, truskawkowe placuszki z serem, domowej roboty budyń czy naleśniki z serem.

Kolacje dla dzieci

Jak powinno wyglądać ostatnie danie dla dzieci w ciągu dnia? Mogą być to kanapki z pieczywa wieloziarnistego i pełnoziarnistego z wędliną lub serem i pomidorem, sałatka warzywna, jajecznica, musli z mlekiem, grahamka z domowej roboty dżemem czy zapiekany ryż na mleku.

Jakie dania dla dzieci nie powinny gościć w codziennej diecie malucha?

Skoro wiemy już, co podawać dziecku, to warto wspomnieć jakich dań dla dzieci i produktów unikać. W codziennym menu nie powinny znajdować się fast foody, wysoko przetworzone dania (np. gotowa pizza do odgrzania w mikrofalówce), produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Inne niezalecane pokarmy to parówki i pasztety, które w dużej mierze powstają z odpadków mięsnych, ciężkostrawne grzyby, gotowe kisiele, galaretki, czekoladowe chrupki śniadaniowe.

Pamiętajmy, że dieta dziecka powinna być różnorodna i zbilansowana – warto przygotowywać jadłospis na cały tydzień. Produkty powinny być jak najlepszej jakości – świeże i pochodzące z zaufanych źródeł (najlepiej od lokalnych rolników). Codzienne menu musi dostarczyć najmłodszym wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki którym mogą w prawidłowy sposób rozwijać się i wzrastać.

Podsumowując, przygotowane dania dla dzieci niejadków muszą być pełnowartościowe, zbilansowane pod względem odżywczym i atrakcyjne wizualnie. Mamy nadzieję, że powyższe propozycje dietetyczne sprawią, że maluchy będą chętnie jeść przyrządzone potrawy. Pamiętajmy, że jeśli problem z jedzeniem przybiera na sile i negatywnie odbija się na kondycji psycho-fizycznej dziecka, warto skonsultować się z pediatrą i dietetykiem dziecięcym. Być może przyczyną słabego apetytu jest toczący się w młodym organizmie stan chorobowy.