Biotyna – kto powinien przyjmować witaminę B7?

Naturalne źródło biotyny

Biotyna, czyli witamina B7, nieco mniej znana pod nazwą witamina H, jednak doskonale rozpoznawana jako sposób na zdrowe włosy i paznokcie. Na tym jednak nie koniec właściwości biotyny, która tak naprawdę pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Zobacz, kto powinien przyjmować biotynę, jakie efekty daje jej regularne stosowanie oraz w jakim jedzeniu znajdziesz tę wartościową substancję!

Naturalne źródło biotyny

Co to jest biotyna?

Biotyna to witamina rozpuszczalna w wodzie, wchodząca w skład witamin określanych jako „grupa B”, do których należą także m.in. witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna) oraz B9 (kwas foliowy). Biotyna znana jest głównie ze swoich dobroczynnych właściwości na włosy i paznokcie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ biotyna w organizmie wykazuje działanie ukierunkowane, m.in. właśnie na kondycję skóry oraz wytworów skórnych, czyli włosów i paznokci.

To związek organiczny, który można spotkać pod nazwą witamina B7 oraz witamina H, ale równie poprawnym określeniem jest koenzym R. Związek ten jest koenzymem, czyli wykazuje działanie istotne dla licznych przemian zachodzących w organizmie.

Biotyna – właściwości wspierające urodę

Witamina B7 dostępna jest m.in. w suplementach diety wspomagających porost włosów i paznokci, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające te struktury w ludzkim organizmie. Regularne przyjmowanie biotyny daje efekty, takiej jak:

  • twarde paznokcie – biotyna sprawia, że paznokcie stają się mocniejsze, przestają się kruszyć i rozdwajać;
  • zdrowe włosy – biotyna hamuje wypadanie włosów, wzmacnia je i zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
  • piękna cera – stosowanie biotyny poprawia kondycję skóry, zwiększa jej gęstość i elastyczność, a także zapobiega podrażnieniom i przyspiesza regenerację wszelkich niedoskonałości.

Zdrowotne właściwości biotyny (witaminy B7)

Biotyna wykazuje działanie poprawiające nie tylko wygląd zewnętrzny, lecz także stan zdrowia fizycznego. To związek odpowiedzialny za szereg procesów zachodzącym w organizmie, a w wielu przemianach pełni funkcje wspomagające.

Najważniejsze właściwości biotyny to:

  • synteza kwasów tłuszczowych – biotyna współuczestniczy w rozkładzie tłuszczów;
  • bierze udział w przemianach aminokwasów;
  • współuczestniczy w przemianie węglowodanów, stabilizując poziom glukozy w krwi;
  • odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego, a tym samym podnosi odporność organizmu;
  • wspólnie z witaminą K bierze udział w syntezie protrombiny, czyli odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi;
  • wpływa na prawidłowy rozwój dzieci;
  • pełni ważne funkcje wspomagające procesy regeneracyjne organizmu;
  • jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, szpiku kostnego;
  • odpowiada m.in. za funkcjonowanie jąder czy gruczołów potowych;
  • wpływa na stan błony jelitowej.

Biotyna a tarczyca – czym grozi niedobór biotyny?

Biotyna ma również istotne działanie w przypadku tarczycy, ponieważ w dużej mierze wspiera jej funkcjonowanie. Co więcej, zdarza się, że osoby wymagające szczegółowego badania określającego poziom hormonów tarczycy powinny na kilka dni wcześniej odstawić przyjmowanie preparatów z biotyną, co podkreśla, jak istotne znaczenie dla zdrowia ma ten związek.

Witamina B7 jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jej niedobór ma katastrofalne skutki. Niski poziom biotyny może dawać objawy, takie jak np.:

  • osłabienie, senność;
  • złe samopoczucie, a nawet zaburzenia koncentracji, depresja i stany lękowe;
  • drętwienie kończyn;
  • bóle mięśni;
  • osłabiona kondycja skóry: cera szara, nadmierne łuszczenie naskórka, skłonność do podrażnień;
  • wypadanie włosów;
  • rozdwajanie i kruszenie paznokci;
  • brak apetytu;
  • podniesione stężenie cholesterolu;
  • zapalenie spojówek.

Kto powinien stosować biotynę?

Biotyna jest dostępna w wielu produktach spożywczych, czyli jest związkiem stosunkowo łatwo dostępnym, dlatego jej niedobory występują rzadko. Niemniej jednak istnieje wiele czynników, które osłabiają wchłanianie biotyny, a tym samym zwiększają ryzyko niedoborów.

Niedobory biotyny mogą występować u osób przyjmujących antybiotyki oraz niektóre leki przeciwpadaczkowe, które osłabiają wchłanianie biotyny.

Działanie biotyny może być osłabione także u osób w starszym wieku oraz cierpiących na schorzenia jelit oraz upośledzone wchłanianie. Także nadmierny wysiłek fizyczny obniża poziom biotyny w organizmie.

Biotyna – występowanie w jedzeniu

Występowanie biotyny nie jest ograniczone jedynie do danej grupy pożywienia. Biotyna stanowi istotny składnik roślin, ale także żywych organizmów zwierzęcych. Związek ten znajduje się m.in. w produktach, takich jak:

  • jajka, w szczególności żółtko;
  • wątróbka;
  • ryby;
  • drożdże winne;
  • mąka razowa, soja, otręby;
  • mleko, ser;
  • marchew, pomidory, groch, szpinak;
  • banany, arbuzy, winogrona, brzoskwinie;
  • olej rzepakowy, olej słonecznikowe;
  • orzechy włoskie, migdały.