Witaminy to organiczne związki chemiczne, dzięki którym człowiek może prawidłowo funkcjonować każdego dnia. W zależności od rodzaju mogą być syntetyzowane wewnątrz organizmu lub dostarczane w codziennej diecie. Za co odpowiada witamina B6 (pirydoksyna)? O czym świadczy niedobór lub nadmiar witaminy B6? W jakich produktach występuje i kiedy warto ją suplementować?

Witamina B6 – właściwości
Witamina B6 występuje pod trzema postaciami, tj.: pirydoksyny, pirydoksalu, a także pirydoksaminy. Jakie są główne zadania tej witaminy? Pełni wiele ważnych funkcji, w tym m.in.:
- ma duży wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego,
- podnosi odporność immunologiczną organizmu człowieka (bierze czynny udział w tworzeniu przeciwciał),
- jest koenzymem dla enzymów odpowiedzialnych za rozkład glikogenu,
- ma wpływ na pracę serca oraz ciśnienie krwi (współuczestniczy w powstawaniu prostaglandyn).
Witamina B6 – występowanie
W jakich produktach spożywczych występuje naturalnie witamina B6? Jakie pokarmy warto spożywać, aby nie doprowadzić do awitaminozy B6?
Jej bogate źródło stanowią przede wszystkim produkty roślinne: banany, kasza gryczana, brokuły, ziemniaki, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna soi (gotowane), awokado, sok pomarańczowy, biała fasola, drożdże piekarskie. Pirydoksynę zawierają też jaja, ryby czy mięso z piersi indyka i kurczaka.
Co oznacza niedobór witaminy B6?
Bardzo rzadko odnotowuje się u pacjentów niedobory witaminy B6, zwykle są to seniorzy lub osoby, u których występuje choroba alkoholowa (alkohol obniża przyswajalność pirydoksyny). Jakie są konsekwencje niewystarczającej ilości pirydoksyny w codziennej diecie? Awitaminoza B6 może przyczyniać się do:
- gorszego samopoczucia,
- większej podatności na zakażenia,
- bezsenności,
- apatii,
- nudności,
- powstania kamieni nerkowych,
- niedokrwistości niedobarwliwej,
- zmian zapalnych skóry,
- podrażnienia błon śluzowych jamy ustnej,
- zaburzeń pracy układu nerwowego.
Niedobory pirydoksyny mogą też zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
O czym świadczy nadmiar witaminy B6?
Jako że ludzki organizm doskonale toleruje przyjmowanie większych ilości pirydoksyny pochodzącej z naturalnych źródeł (m.in. wspomnianych powyżej produktów spożywczych), bardzo trudno przedawkować witaminę B6 poprzez spożywane pokarmy (organizm pozbywa się jej nadmiaru wraz z wydalanym moczem). Niepożądane skutki uboczne są natomiast zauważalne przy długotrwałej suplementacji (powyżej 200 mg/dobę, gdy maksymalna dawka dla osób dorosłych wynosi 1,3 mg/dobę w przypadku mężczyzn i kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat). Hiperwitaminoza jest niebezpieczna dla zdrowia, dawka powyżej 200 mg/dobę jest toksyczna dla organizmu i prowadzi do:
- neuropatii obwodowej,
- problemów z koordynacją mięśni,
- uczucia mrowienia
Witamina B6 w ciąży
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 występuje u kobiet będących w ciąży – 1,9 mg/dobę, oraz karmiących piersią – 2 mg/dobę. Pirydoksyna znacznie ułatwia wchłanianie kwasu foliowego, a także magnezu, oraz przynosi ulgę przy nasilonych nudnościach, łagodząc je. Dlatego w razie konieczności (za wskazaniem lekarza prowadzącego ciążę) należy wspierać się specjalnymi suplementami diety zawierającymi pirydoksynę.
Jak widać witamina B6 pełni niezwykle istotną rolę i jej odpowiednia dawka jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Chcąc zachować jak najlepsze zdrowie, należy więc zadbać o to, aby codzienna dieta była zróżnicowana i bogata w produkty spożywcze (roślinne oraz zwierzęce), będące bogatym źródłem pirydoksyny. W przypadku dzieci (powyżej 3. roku życia) doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy jest Visolvit Junior.