Dziecięce śniadanie

Co na śniadanie dla dzieci? Garść porad żywieniowych

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - to zdanie rozbrzmiewa echem jak utarty slogan. Rozbrzmiewa w każdej kuchni, w której troskliwy rodzic stara się przygotować dla swoich pociech zdrowy i smaczny posiłek. W gruncie rzeczy nie jest to takie proste. Gotowanie dla dzieci, choć tak prozaiczne, bywa prawdziwym wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy potomek jest niejadkiem i nie zjada z apetytem tego, co zostało tak starannie przygotowane. W utrzymaniu odpowiedniej diety, oprócz wybrzydzania przy jedzeniu, przeszkadza także brak czasu. Wydaje się, że w zabiegany poranek śniadaniem dla dziecka może być tylko bułka z parówką lub płatki na mleku - a jednak nie! Warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które pozwolą stworzyć zdrowe i szybkie śniadanie dla dziecka, bez wyrzeczeń. Zanim przedstawimy kilka z nich, serwujemy garść porad żywieniowych, które warto włączyć do codziennego menu!

  • Śniadanie dla dziecka powinno składać się z produktów, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (opracowanej przez IŻŻ), a więc z warzyw lub owoców, produktów pełnoziarnistych, a w dalszej kolejności mleka i przetworów mlecznych, na końcu zaś chudego mięsa, jaj, ryb i tłuszczów (roślinnych zamiast zwierzęcych).
  • Wartościowe węglowodany, czyli warzywa i owoce oraz pełnoziarniste pieczywo, dodają mnóstwa zdrowych kalorii, które zapewnią energię na cały poranek. Jaglankę z owocami przygotowuje się równie szybko, co mleko z płatkami czekoladowymi, a jest to propozycja na znacznie zdrowsze śniadanie dla dziecka. 
  • Dzieci powinny pić 3-4 szklanki mleka dziennie. Mleko można zastąpić maślanką lub jogurtem, leczy wyłącznie tym, który nie zawiera zbyt dużych ilości cukru.
  • W diecie dziecka ważna jest częstotliwość i obfitość posiłków. Porcje nie powinny być za duże, lecz na tyle sycące, by zaspokoiły głód na kolejne 3-4 godziny.
  • W żywieniu dzieci bardzo ważna jest różnorodność, podając pociechom różne produkty spożywcze, łatwiej zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym również witaminy i minerały.
  • Dzieci jedzą oczami. Chętniej zjedzą posiłek, który będzie prezentował się apetycznie, estetycznie i ciekawie. 
  • Śniadanie dla dzieci musi być nie tylko zdrowe i smaczne, lecz także spożywane w spokojnej i miłej atmosferze. Jedzenie w pośpiechu jest częstą przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także nerwowego. Warto o tym pamiętać i wstać chwilę wcześniej, aby pozytywnie zacząć dzień!

Zdrowe i smaczne śniadanie dla dziecka? 5 pomysłowych przepisów

Śniadanie z pomysłem dla dziecka? Oto 5 inspirujących pomysłów!

Jaglanka z owocami

Kasza jaglana to świetny pomysł na śniadanie dla dziecka. Jaglanka to łatwo przyswajalne białko i węglowodany, które organizm wchłania stopniowo, zapewniając energię na cały poranek. Ponadto kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B - tak ważnych dla rozwijającego się układu nerwowego oraz minerałów - m.in. fosforu (dla mocnych kości i zębów) i krzemu (dla włosów, skóry i paznokci).

1 szklanka kaszy jaglanej

1 szklanka wody

2 szklanki mleka

Miód

Dowolne owoce

Przesyp kaszę jaglaną na sitko o drobnych oczkach i przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w blenderze i zmiel do konsystencji mąki. Do małego garnuszka wlej wodę i mleko. Doprowadź do wrzenia. Dosyp przygotowaną mączkę. Możesz dodać też łyżeczkę cukru waniliowego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 12 minut. Gdy jaglanka będzie gotowa, odstaw do lekkiego wystudzenia. Na koniec osłódź ją miodem, ale pamiętaj, że miód traci właściwości prozdrowotne pod wpływem wysokiej temperatury (> 40 stopni C.). Podawaj z owocami - borówkami, malinami, truskawkami, granatem, gruszką lub innymi, zdrowymi rarytasami, które Twoja pociecha uwielbia!

Kanapki z pastą jajeczną

Jajka, choć znajdują się prawie na szczycie Piramidy Żywieniowej, powinny mieć stałe miejsce w diecie. Eksperci zalecają, aby podawać je na śniadanie dla dziecka kilka razy w tygodniu. Dlaczego? Dlatego, że zawierają prawie wszystkie niezbędne dla rosnącego organizmu substancje odżywcze, poza witaminą C i błonnikiem. Kwas oleinowy (omega-9) i linolowy (omega-3), beta karoten, luteina, lecytyna,  flawiny, witaminy A, D, E, K i B oraz minerały, jak fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez - to tylko niektóre bogactwa ukryte pod twarda skorupką. Jajka wspierają układ nerwowy, pokarmowy i kostny. Pomagają rosnąć i dobrze się rozwijać. Śniadanie dla dzieci z jajek jest smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu.

2 jajka na twardo (najlepiej z hodowli ekologicznej lub wolnego wybiegu)

2 łyżki jogurtu greckiego

Pęczek szczypiorku lub natki pietruszki

Świeży ogórek

Sól, pieprz do smaku

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt, szczypiorek lub natkę pietruszki. Dopraw niewielką ilością soli, szczyptą pieprzu (ziołowy jest łagodniejszy). Podawaj na bagietkach, z dekoracją ze świeżego ogórka. 

Puszysty omlet z truskawkami

Omlet dla dziecka można wykonać na wiele sposobów. Jednym z nich jest puszysty omlet z truskawkami - najsmaczniejszymi i najzdrowszymi z letnich owoców. Truskawki zawierają duże ilości witaminy C, znanej ze swoich dobroczynnych właściwości oksydacyjnych, a także witaminy A, E, K oraz B. W truskawkach znajdziemy również sporą ilość wapnia, fosforu i magnezu (na który zapotrzebowanie wzrasta w stresie, na przykład podczas egzaminów) oraz żelazo (którego niedobór ma wiele małych dzieci). Truskawki są mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Poza tym poprawiają apetyt!

2 jajka

1 banan

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki mąki pszennej

2 łyżeczki masła

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę, dodaj cukier. Wymieszaj. Połącz z żółtkami i przesianą mąką pszenną. Znów wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło, a następnie przelej przygotowane ciasto. Po chwili udekoruj je pokrojonymi w plasterki truskawkami i bananami. Smaż pod przykryciem przez kilka minut, aż omlet ,,urośnie”. Podawaj z kleksem gęstego jogurtu greckiego, udekoruj świeżymi truskawkami. 

Odżywczy koktajl

Płatki owsiane na śniadanie dla dziecka nie muszą stać się nudną owsianką. Mogą posłużyć do przygotowania odżywczego koktajlu z owocami, który na pewno posmakuje i młodszym, i starszym. Owies to najbogatsze ze wszystkich zbóż źródło białka i drogocennych aminokwasów. Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin, również tych z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy. To jeden z tych wspaniałych produktów zbożowych, który gwarantuje zdrowie i urodę. Przeciwdziała otyłości i pomaga utrzymać dobrą kondycję ciała. Odczaruj nudne płatki owsiane, przemieniając je w pyszny koktajl dla całej rodziny!

⅓ szklanki ekspresowych płatków owsianych

1 ½ szklanki mleka 

2 banany

1 szklanka owoców, najlepiej sezonowych

2 łyżeczki miodu

Płatki zalać wrzątkiem i odczekać, aż będą gotowe. Wystudzić. Włożyć do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładki koktajl. Jeśli okaże się zbyt gęsty, należy dodać więcej mleka. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Koktajl jest bardzo sycący, ale można podać go ze świeżym pieczywem - najlepiej bułką grahamka lub z pełnym ziarnem.

Bułeczki bananowe

Przygotowanie bułeczek bananowych może zająć trochę więcej czasu, ale nie dłużej niż 30 minut. Można je upiec wieczorem, tak by rano było gotowe do spożycia, albo skoro świt i wykorzystać moment pieczenia na ubieranie się i ścielenie łóżek. Banany na ogół są lubiane przez dzieci, ale oprócz tego, że dobrze smakują, wspierają też pracę małego organizmu i dodają energii. Bułeczki z bananów świetnie sprawdzą się, jako śniadanie dla dzieci do szkoły lub przekąska na piknik. 

3 dojrzałe banany

1 jajko

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Płatki owsiane do posypania

 

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Zblenduj banany. Białka ubij na sztywną masę. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Dodaj rozdrobnione banany. Połącz przesianą przez sito mąkę z sodą i stopniowo dodawaj je do ciasta. Cały czas mieszaj. Do ciasta wrzuć małe kawałki świeżego banana. Posyp płatkami owsianymi. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej bułeczki. Piecz przez 15 minut. Podawaj posmarowane dżemem lub masłem orzechowym. Smacznego!