Strefa Dobrego Duszka - Zabawy

Wykrawanie pierniczków

Kategoria: W kuchni

Wiek: 9-12

Czego potrzeba: Składniki do przygotowania pierniczków, foremki, wałek i inne narzędzia kuchenne

Boy decorating gingerbread shapes

       Zbliżają się Święta, a więc czas wspólnego pierniczkowania! To idealna okazja aby bawić się razem z dzieckiem w kuchni. Wyrabianie ciasta to świetna nauka zręczności, lepsza nawet od zabawy plasteliną. Wycinanie różnych kształtów ciasteczek to z kolei świetna zabawa kształtująca spostrzegawczość, logiczne myślenie i umiejętności manualne. W sklepach znaleźć można wiele ciekawych foremek umożliwiających nadanie pierniczkom indywidualnego kształtu, w sytuacji kiedy Wasza pociecha zdecyduje się na samodzielną pracę (bez foremek), zachęcamy do wykrawania naszego Dobrego Duszka Visolvit J. Gotowe pierniczki możecie udekorować kolorowym lukrem bądź posypką, dzięki temu staną się małymi dziełami sztuki. Przygotowane przez Was pierniczki z pewnością będą puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach i pachnące Świętami i choinką. Pamiętajcie by czuwać nad procesem wypieku ciastek aby cała zabawa była bezpieczna. Smacznego!
Mamy dla Was przepis na przepyszne pierniczki*, sprawdzony i polecany przez wiele mam!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)

Christmas gingerbread snowflakes

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w
chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

* pierniczki są mięciutkie gdy są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku

Smacznego:)